Céljaink

Az alapítványunk célja az egészséges életmód, és a környezetvédelem összekapcsolása, az emberek szemléletmódjának megváltoztatása. A sportos és környezettudatos szabadidős tevékenység együttesével a lehető legtöbbet tenni az élhetőbb föld fenntartása érdekében.

Célunk eléréséhez olyan sporteseményeket kívánunk szervezni, ahol a részvétel díjazásaként nem oklevelet, vagy érmeket, hanem facsemetét adunk a teljesítőknek, amit saját életterük szépítésére, vagy közösségi felajánlásban a környezetvédelemre használhatnak fel!

Fuss! Ültess! Élj!

Szilveszteri Futás

Rendezvényeinknek három fő kategóriája van melyből az egyik a hagyományteremtő szilveszteri futás. 

A következő esztendő tiszteletére, az új évvel azonos táv teljesítésével kívánjuk megerősíteni szilveszteri fogadalmainkat, és felhívni a figyelmet a globális felmelegedés okozta változásokra. Ezeken a rendezvényeken két táv kerül megrendezésre, amelyek azonosak a következő évszámban található számokkal. 2019 szilveszterekor a csatlakozók 2020 métert, vagy 20.20 kilométert teljesíthetnek edzettségük és felkészültségük függvényében.

Minden távot teljesítő résztvevő egy facsemetét kap ajándékba ami hazavihető saját hasznosításra, vagy felajánlható a környezetvédelem támogatására is.

ÜLTETÉSEK

Rendezvényeink másik csoportja a facsemeték életciklusához vannak igazítva. 

Támogatóink által és a szilveszteri futások során felajánlott Öko Fa csemeték két időpontban májusban illetve októberben kerülnek kiültetésre.

A rendezvény ideológiája megegyezik a szilveszteri futásoknál elvárt hatásokkal, vagyis a minél több facsemete kihelyezésével aktívan részt venni a környezetvédelemben. A környezetvédelem és az egészséges életmód összefésülése révén pedig egy teljesen új szemléletmóddal mozgásra, környezetvédelemre bírni a lakosságot.

Évközbeni Futások

Olyan közösségi eseményeket kívánunk szervezni, amelyek során az 

alacsony létszámú versenyek megrendezése esetén is megkapják tőlünk a nevezések arányában a facsemetéket, amelyeket a résztvevők vagy saját életterük, vagy közösségi terük szépítésére használhatnak fel!

 

Célunk hogy a rendezvényeket közelebb vigyük a vidéki emberekhez, valamint hogy a vidéki embereket is közelebb vigyük a környezettudatos szemléletmód kialakításához.

Öko Fa

Rendezvényeink során és Támogatóink által kizárólagosan ültetésre kerülő díszfák. Az Öko Fa a leggyorsabban növő fa a világon, 8 évesen vágásérett, 6-7 alkalommal sarjad újra, 4 évesen virágzik, virágzata gyönyörű és hektáronként 800 kg méz termelésére képes. C-4-es környezetvédelmi besorolású azaz akkor is oxigént termel, amikor nincs széndioxid a levegőben. Amit mi kilélegzünk azt ők belélegzik és oxigént állítanak elő belőle nekünk! Óránként 1,75 kg oxigént, ami 10 embert tart életben. Egy fa lombozata 1 tonna port köt meg évente és egy meleg nyári napon 3-5 fokkal képes csökkenteni a hőmérsékletet. Fája kiváló épület- és bútorfa magas, 4000 kalóriás fűtőértékkel.

Kezdetek

2017. December 31-én szilveszter napján Pásztor László a Carbon Credit Investment Zrt tulajdonosa, egy 20.18 km-es futással szerette volna felhívni mindenki figyelmét a környezetvédelemre, és az egészséges életmód fontosságára. Futása közben jött az ötlet, hogy aki a 2018-as szilveszteri futáson teljesíti a távot, és a legjobb időt futja, az 20+19 db azaz 39 csemetét vihet haza, vagy ajánlhat fel egy szervezetnek, vagy egy településnek, egy iskolának, valamint mindenki aki rész vesz az I. Hagyományteremtő Szilveszteri Futáson (amely 2018. December 31-én került megrendezésre) és teljesíti a 2019 méteres távot, szintén egy facsemetét kap.
Mivel 2017 szilveszterkor az alapítvány létrejötte előtt még egyedül teljesítette a távot, így unokája Sára osztályának a Testvérvárosok Terei Általános Iskola akkori 1.b osztályának ajánlott fel csemetéket, melyek 2018 november 16-án pénteken, a Pécsi Önkormányzat által kijelölt helyen kerültek elültetésre.

A telepítést megörökítettük, a fácskákat névre szóló táblákkal jelöltük meg, így minden fának meg lesz a gazdája. A csemeték ápolása nevelése kiváló módja a környezettudatosságra való nevelésnek.

Ha a kezdeményezésnek csak egyetlen egy környezettudatos gyerek lesz az eredménye, már akkor megérte!

Ezt követően minden év szilveszterén megtartjuk ezt a futást, amelyen a kezdőknek a következő évszámmal azonos métert, 2019 szilveszterekor 2020 métert, a profiknak pedig 20.20 kilométert kell teljesíteniük nevezésük szerint.

Természetesen minden célba érő megkapja az egy darab facsemetét, a profik közül a nyertes 20+20 azaz negyven facsemetét vihet haza, vagy ajánlhat fel közösségi hasznosításra.